“Atšķirība starp jūras un citiem kolagēna veidiem. Kāpēc cilvēkiem nepieciešami skaistuma proteīni?”
top of page

“Atšķirība starp jūras un citiem kolagēna veidiem. Kāpēc cilvēkiem nepieciešami skaistuma proteīni?”





Dažādi kolagēna ražotāji izmanto dažāda veida avotus par kuriem diskutējām sadaļā “Kolagēns vai jaunības proteīni – kuram tas ir vajadzīgs un kāpēc”. Taču informētāko cilvēku vidū arvien populārāks kļūst jūras izcelsmes kolagēns. Mazliet iedziļināsimies jautājumā, kāpēc jūras jeb zivju kolagēns ir vislabākā un efektīvākā izvēle, lai panāktu organisma atjaunošanos?

Kolagēna ražošanas pirmssākumos lietoja dzīvnieku izcelsmes kolagēnu, jo tā iegūšanas process ir daudz vieglāks nekā to iegūstot no zivīm. Dzīvnieku izcelsmes kolagēns tirgū ienāca jau ilgu laiku pirms jūras izcelsmes kolagēna. Tā kā tam nebija aizstājēju, pirmos klientus bija viegli ieinteresēt. Tomēr, attīstoties jūras kolagēna rūpnieciskajai ražošanai, kļuva acīmredzamas ka zivju izcelsmes kolagēna pozitīvā ietekme uz veselību ir nesalīdzināmi pārāka par dzīvnieku izcelsmes kolagēnu. Dzīvnieku kolagēna molekulu izmērs ir daudz lielāks nekā zivju kolagēnā, tāpēc šīm molekulām ir grūti iesūkties dziļi ādā. Protams, var lietot kolagēnu tikai, lai norādītu, ka tas produktā ir ticis lietots, un piesaistītu pircējus, piemēram, kosmētikas produktu raklamēšanā. Taču kāpēc maksāt vairāk, ja kosmētikai ir tikai virspusēja iedarbība uz ādu? Lai panāktu efektīvu atjaunošanās iedarbību uz ķermeni, kolagēna molekulām jābūt iebūvētām cilvēka ķermeņa struktūrās, un šajā gadījumā dzīvnieku kolagēns darbojas daudz neefektīvāk nekā zivju izcelsmes kolagēns.

Zivju kolagēna bioķīmiskais sastāvs ir gandrīz identisks kolagēnam cilvēka organismā. Tas padara zivju kolagēna iekļaušanos cilvēka olbaltumvielu struktūrā gandrīz dabisku. Iedomāsimies visiem zināmo bērnu spēli, kurā klucīšiem jāiekļaujas tiem piemērotajos atvērumos. Ja klucītis ir trīs reizes lielāks par atvērumu, kā tas ir dzīvnieku kolagēna gadījumā, visticamāk, jūs to nevarēsiet to tur ielikt. Tas ir tikai loģiski, ka pareiza izmēra klucītis iederēsies pareizajās gropēs. Pēc šīs analoģijas kļūst skaidrs, ka jūras kolagēnu var viegli integrēt cilvēka olbaltumvielu struktūrās tā mazās molekulmasas dēl, kas to padara izcili piemērotu šim uzdevumam.

Turklāt, neskatoties uz to, ka gan dzīvnieku, gan zivju kolagēnam ir vienāds aminoskābju komplekts, tie atšķiras pēc atsevišķo aminoskābju skaita, kas jūras kolagēna struktūru un īpašības padara daudzreiz noderīgāku nekā dzīvnieku kolagēns. Aminoskābes, kas ir sastopamas pavisam nelielos daudzumos dzīvnieku kolagēnā (tādas kā, hidroksiprolīna, prolīna, glicīna, serīna, tirozīna, alanīna, glutamīnskābes un asparagīnskābes, kas ir nepieciešamas, lai palīdzētu sākt kolagēna sintēzes procesu organismā), ir sastopamas daudz lielākā koncentrācijā zivju kolagēnā.

Dzīvnieku un zivju izcelsmes kolagēna laboratoriskie pētījumi ir atklājuši, ka jūras izcelsmes kolagēna aminoskābju sastāvs, molekulu struktūra un lielums padara to daudz efektīvāku lietošanai un uzņemšanai cilvēka organismā. Secinājums ir skaidrs: zivju kolagēns daudz ātrāk un efektīvāk uzsāk dabiskos kolagēna veidošanās procesus organismā nekā dzīvnieku kolagēns.

Turklāt daudzos pētījumos ir pierādīts, ka augstas kvalitātes zivju kolagēns, kas iziet cauri ultrafiltrācijas attīrīšanas stadijai, izraisa mazāk alerģiskas reakcijas cilvēkiem, kuri ir īpaši alerģiski. Turklāt zivju kolagēna lietotājam nav iespējams saskarties ar nevienu dzīvnieku izcelsmes slimību (piemēram, liellopu mutes un nagu sērga vai trakumsērgas govju slimība), patiesībā, nav nevienas slimības, ko varētu pārnest no zivīm uz cilvēku.

Protams, zivju kolagēna Col Du Marine mikrogranulētajam pulverim nav nekādas zivju piegaršas, tas ir panākts izejot 4 attīrīšanas posmus, ieskaitot ultra un nanofiltrāciju, tāpēc šajā ziņā Col Du Marine ir labākā izvēle tiem, kas nepanes jūras veltes un to kopējo garšu. Svarīgi ir arī tas, ka zivju kolagēns ir labi piemērots cilvēkiem, kuriem ir aizliegts izmantot cūkgaļu pārtikā reliģisku apsvērumu dēļ, ko bieži izmanto kā avotu dzīvnieku izcelsmes kolagēna iegūšanai.

bottom of page